Rzeźnia dla drobiu w porcie gdyńskim


W porcie gdyńskim na nabrzeżu Polskiem, obok Chłodni Portowej, wykańcza się obecnie budowę rzeźni dla drobiu, przeznaczonego na eksport

Rzeźnia jest własnością spółki „Polavis“ — Zamorski Eksport drobiu polskiego. Działalność spółki polega w pierwszym rzędzie na skupie i uboju gęsi, kur, ka czek i indyków oraz na wywozie martwego drobiu, odpowiednio spreparowanego i opakowanego, do Anglji i Belgji. Działalność swoją rozpocznie spółka już w dniach najbliższych.
Budynek rzeźni jest parterowy, o wymiarach 25,90X9,60 m, przyczem środkowa część (5,40X9,60 m) posiada jedno piętro. W budynku mieści się sortownia; ekspedycja, hala na drób żywy, oraz ubikacje na ubój i skubanie. Na piętrze znajduje, się m agazyn dla pierza. Drób ubity przechowywany będzie w Chłodni. Utworzenie spółki i jej działalność p rzy ­
czyni się niewątpliwie do zwiększenia eksportu drobiu polskiego, a przedewszystkiem do usunięcia pośrednictwa niemieckiego, które dotychczas w eksporcie drobiu z Polski zajmowało decydujące stanowisko. Skoncentrowanie wywozu drobiu przez Gdynię podniesie jej znaczenie, jako rynku eksportowego, oraz zapewni pracę znacznej ilości pracownikom fizycznym. Poza tern wywóz ten zapewni naszej flocie handlowej zwiększenie ładunków towaru wysokowartościowego.

Źródło: “Pomorze i Gdynia” 1930, nr 22.

Galeria